De behandeling

Hoe gaat een behandeling in zijn werk:

We maken een afspraak bij ons op de praktijk, of indien noodzakelijk bij u thuis. Een behandeling duurt ongeveer een half uur per keer. Bij de eerste afspraak vormen we een zo volledig mogelijk beeld van uw klachten, door u eerst te onderzoeken en vragen te stellen. Op basis daarvan kunnen we samen met u een behandelplan opstellen. Dit is maatwerk. Wel werken we veel met vaste richtlijnen als basis, maar uiteindelijk is elk mens weer anders. Elke klacht is anders en elk lichaam reageert anders.

Een belangrijk onderdeel van de behandeling is vaak oefentherapie. Deze is bedoeld om de bewegingsmogelijkheden van gewrichten te beinvloeden en spierkracht te vergroten. En ook om een betere houding aan te leren, een beter evenwicht te realiseren en soms om betere ademhalingstechniek te leren of te ontspannen. Als onderdeel van de behandeling doet u zelf oefeningen thuis. Deze worden toegespitst op uw situatie en mogelijkheden. Het gaat erom dat u zich ervan bewust wordt wat de beste manier van bewegen is en vertrouwen krijgt in uw lichaam.

Ter ondersteuning van de oefentherapie kunnen we ook gebruik maken van massage, mobilisatie en fysiotechniek. Wij geven preventief advies en voorlichting. Door gerichte begeleiding leert u voldoende en verantwoord te bewegen. Zo wordt u zich ervan bewust wat wel goed is en wat problemen veroorzaakt. Dit om herhaling of verergering van uw klachten te voorkomen. Daar bent u natuurlijk op lange termijn het meeste bij gebaat. Het doel is dat u weer zoveel mogelijk zelfstandig kunt doen. Het is belangrijk dat u zelf meewerkt aan het verminderen van uw klachten. Door oefeningen te doen. En gewoon goed aan te geven wat u voelt en uitleg te vragen wanneer iets niet duidelijk is. Goede communicatie tussen ons draagt bij aan uw herstel.


DTF: Directe Toegang Fysiotherapie. Wat betekent dat voor u ?

U heeft geen verwijsbriefje meer nodig voor de fysiotherapeut. Natuurlijk, u mag nog altijd eerst een afspraak maken bij de huisarts. Maar het hoeft in principe niet meer.

Dat heeft voordelen. Zo komt u 'direct' bij de specialist in beweging terecht. Zodat u weer 'direct' kunt beginnen met werken aan uw herstel. De huisarts blijft de centrale rol spelen in de coŲrdinatie van uw zorg.

Wij zullen de huisarts blijven informeren, tenzij u aangeeft dat u dat niet wenst. Als u besluit rechtstreeks naar ons te gaan, dan voeren wij eerst een zogenaamde screening uit. Dit betekent dat wij eerst vaststellen of u bij de fysiotherapeut aan het juiste adres bent. Zo niet, dan kunnen wij u bijvoorbeeld doorsturen naar uw huisarts.

Wanneer u wel behandeld kan worden door de fysiotherapeut, dan kunnen wij, in overleg met u aan de slag. En dat is wel zo prettig. Immers, hoe sneller u behandeld kunt worden, hoe sneller u herstelt.


Musculoskeletal Ultrasound (Echografie)

Echografie, ook wel echoscopie genoemd, is een techniek die gebruik maakt van geluidsgolven die zich door het lichaam verplaatsen en op grensvlakken tussen zachte en hardere structuren reflecteren. Deze techniek stelt ons onder meer in staat om botlijnen, kapsels, spieren, pezen en bandstructuren in beeld te brengen. Zo kunnen wij zicht krijgen op de grootte, structuur en de eventuele pathologische afwijkingen ervan.

-Wat echografie bijdraagt aan diagnostiek.

Het klinisch onderzoek van bijvoorbeeld de schouder kent vele valkuilen. De klinische testen geven slechts informatie over de door patiŽnt op te brengen spierkracht en de bijgevolg te reproduceren pijn bij een bepaalde ROM. De klinische testen zijn echter onvoldoende onderscheidend om aan te geven of er sprake is van een tendinopathie, een ( partieel ) ruptuur of een calcificatie van de cuff.

-Welke toevoeging heeft echo voor de fysiotherapeutische behandeling?

Ultrageluid ofwel echografie is waardevol omdat het van invloed is op de diagnostiek en derhalve consequenties heeft voor het behandelplan. Met MSU breng je het weefsel in beeld en kun je de belastbaarheid van dat weefsel inschatten. Tevens kun je bij echte pathologie een ander beleid instellen en/of de patiŽnt gericht doorverwijzen.